Охлаждане на автоматична скоростна кутия

Охлаждане на автоматична скоростна кутия

Допълнителни  маслени радиатори/охладители  за автоматични трансмисии

Враг номер 1 на автоматичните трансмисии е прекомерната висока температура на маслото /прегряването на кутията/. Нищо няма да увреди автоматичната кутия повече от прегряването и.

За да се контролира тази топлина, всяка скоростна кутия има охладител/радиатор/топлообменник посредством който се охлажда трансмисионната течност. Горещото масло преминава през топлообменника на трансмисията, а самият топлообменник се охлажда от антифриза.Тази топлина се абсорбира от охлаждащата течност и в крайна сметка тя /топлината/ ще премине през оребрените стени на охладитела/радиатора.След което, охладената трансмисионна течност се връща обратно в трансмисията при безопасна температура.

На повечето автомобили този фабричен радиатор/охладител/топлообменник осигурява достатъчен пренос на топлина, за да защити трансмисията. Но с течение на времето тези охладители се запушват и задръстват, ограничавайки потока на масло и антифриз/в някои случаи/ намалявайки съответно отделеното количество топлина.

При някои превозни средства, натоварването на трансмисията е такова, че заводският охладител не може да освободи достатъчно генерираното количество топлина. Автомобилите които теглят платформи и каравани, а също така и превозни средства които са на специален режим като линейки, полицейски коли, пожарни бусове и др. попадат също в ситуации, при които заводският маслен охладител/радиатор не осигурява адекватно топлоотделяне за да може скоростната кутия да работи при нормална температура.

Ето защо в такива ситуации обикновено решението е просто :

ДОБАВЕТЕ КЪМ ОХЛАДИТЕЛНАТА СИСТЕМА НА АВТОМАТИЧНАТА ТРАНСМИСИЯ ДОПЪЛНИТЕЛЕН РАДИАТОР !

Това са малки радиатори с различен капацитет /който се определя според нуждите на съответното превозно средство/ които допълват или заместват фабричните охладители. Те обикновено се монтират пред водния радиатор като целта е да се охлаждат допълнително от въздушната струя.

Техниците в автосервиз ДЖЕМИНИ-4 могат да прегледат вашата кола или бус и да ви информират дали един допълнителен радиатор би бил полезна инвестиция, за да ви помогне да защитите вашата автоматична трансмисия от прегряване. Ако решите да инсталирате допълнителен маслен радиатор за по-ефективно охлаждане на вашата скоростна кутия, те ще се погрижат да ви предложат такъв с подходящ капацитет и ще го монтират на вашия автомобил или бус.

Научете още за ремонт на автоматични скоростни кутии в автосервиз Джемини 4