CVT – Вариаторни скоростни кутии /безстепенни/

CVT – Вариаторни скоростни кутии /безстепенни/

Автомобилите със CVT трансмисии винаги могат да коригират съотношението си, за да съответстват точно на пътните условия и оборотите на двигателя.

CVT или непрекъснато променливата трансмисия е напълно различна от всичко, с което вероятно сте свикнали. И първия път, когато карате автомобил с такава кутия, е направо странно!

Какво представляват CVT – вариаторни скоростни кутии?

Когато потегляте, колата започва да ускорява нормално, като скоростта на автомобила се увеличава, докато натискате газта. След това, докато продължавате да ускорявате, оборотите на двигателя спират да се увеличават, докато колата продължава да се движи по-бързо. Странно чувство, с което се свиква.

CVT работи с две вариаторни шайби и специален колан/верига, движещ се между тях. Вариаторите се отварят и затварят, корегирайки ефективните си обиколки. Коланът/веригата се движи навътре или навън по вариаторите, променяйки ефективното съотношение на трансмисията.

CVT имат по-малко движещи се части, което създава „по-опростен“ дизайн. Но най-голямото им предимство е да осигуряват непрекъснато разнообразие от съотношения. Така автомобилите със CVT винаги могат да корегират съотношението си, за да съответстват точно на пътните условия и оборотите на двигателя.

Първите CVT кутии слязоха от поточните линии през 80те години и продължавайки с конструктивни промени те станаха по-често срещани и по разнообразни.

Днес почти всеки производител предлага поне една вариаторна трансмисия за своите автомобили. А това означава, че на пътя има десетки различни…