Ремонт на автоматични скоростни кутии

Ремонт на автоматични скоростни кутии

РЕМОНТ НА АВТОМАТИЧНА ТРАНСМИСИЯ

Фирмата разполага с просторно ателие, оборудвано с всичко необходимо за извършване на основни и частични ремонти на повечето европейски, американски, и азиатски производители на автоматични трансмисии.

Специалистите извършващи тази дейност са с дългогодишна практика. Знанията и опита са в един непрекъснат процес на развитие. Сервиза е в постоянни контакти с водещи фирми производители на автоматични трансмисии и резервни части за тях.

Терминът „автоматична трансмисия“ означава различни неща за различни хора. Но за вас това по принцип означава само едно: включвате на директна и потегляте. Без лостово превключване на предавките … трансмисията върши тази работа вместо вас.

Това е така, защото автоматичната трансмисия е широк термин за описание на много различни системи, изградени в края на 40-те. Тогава автоматичната трансмисия често е имала само две скорости: бавна и бърза. Те не са притежавали съществен въртящ момент и не са били толкова ефективни.

Днешните автоматични трансмисии не приличат на тези от близкото минало. Те са с четири, пет, шест или повече скорости. Всъщност 8 и 9-степенните автоматични трансмисии вече се движат по пътищата! А вече има и 10-степенна автоматична скоросна кутия, която е съвместна разработка на FORD-GM.

И ефикасно! Добавянето на заключващ механизъм в преобразувателя на въртящ момент/турбина/торк конвертор и компютърното управление превърна обикновената автоматика на миналото в мощна, ефективна машина. За сравнение – някои автомобили снабдени със съвременни автоматични трансмисии правят по-добър пробег отколкото, ако са със стандартна механична трансмисия.

Разбира се, цялата тази технология има и своята цена: сложност. Днешната автоматика е много по-сложна от тази от преди двадесет или тридесет години. И това може да е проблем, когато не функционира по начина, по който трябва.

Когато това се случи, посетете автоцентър Джемини 4 специализиран в ремонта на автоматични трансмисии вече 30 години. Ние сме добре запознати с промените и направихме своят бизнес да бъде в крак с най-новите технологии.

Така че, независимо дали колата ви има стар, двускоростен powerglide или най-новата 8-степенна ZF, техниците работещи в автоцентър Джемини 4 притежават необходимите знания, за да анализират проблема и да го отстранят.

Температурата на маслото в автоматичната скоростна кутия (трансмисия или ATF) се контролира от охлаждащата система. В зависимост от производителя, охлаждащата система може да се състои от един или повече топлообменници с въздушно охлаждане, охлаждане с антифриз или комбинация от тези системи. С времето, ефективността на охлаждащата система намалява поради замърсяване/частично запушване на серпентината/серпентините (радиаторни тръби) за охлаждане на трансмисионната течност. Също така сме свидетели и на замърсяване и задръстване на решетките на охладителя. Проблемите с охлаждането стават особено забележими през лятото поради високата температура на въздуха, а през зимата – при буксуване в снега.

Максималната допустима температура на маслото в повечето автоматични трансмисии е 110-115°С. Ако тази стойност бъде надвишена, маслото губи свойствата си и трябва да бъде заменено.

В допълнение, повишената температура влияе върху самата автоматична трансмисия:

загуба на еластичност на уплътненията, което води до течове и загуба на налягане
образуване на въглеродни отлагания от маслени окиси върху механични предавателни елементи (лакиране), повреда в смазването

Научете повече в рубриката ни Полезно